Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

         Στο  Καπνοχώρι  βρίσκεται  σήμερα  το  μοναδικό  Γυμνάσιο  του  Δημοτικής Ενότητας  Ελλησπόντου.                

 Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 δημιουργείται  ιδιωτικό γυμνάσιο στα όρια της κοινότητας, αλλά η επίσημη ονομασία του είναι «Ιδιωτικό Γυμνάσιο Τετραλόφου». Ιδιοκτήτης και Διευθυντής του - ο καθηγητής θεολογίας Παπαδόπουλος Βασίλειος.

 

            Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 το Γυμνάσιο γίνεται του δημοσίου με την ονομασία Μικτόν Γυμνάσιο Τετραλόφου παρόλο που φιλοξενείται σε κτίριο στην είσοδο της κοινότητας Καπνοχωρίου. Στη  λύση  αυτή  οδηγεί  η  διεκδίκηση του σχολείου -όταν μετατρέπεται  σε δημόσιο  - και από τα άλλα γειτονικά  Δ.Δ. και η προσπάθεια καθησύχασης των κατοίκων. Μέχρι και το 1979 επικρατεί το εξής  παράδοξο. Δηλαδή: σε έγγραφο της Δ/νσης Υγιεινής της Νομαρχίας Κοζάνης υπάρχει η διατύπωση «Προς το Μικτόν Γυμνάσιον Τετραλόφου» και πρωτοκολλείται με τη σφραγίδα του Σχολείου Μικτόν Γυμνάσιο Καπνοχωρίου. Όταν τίθεται το θέμα δημιουργίας νέου κτιρίου και μετεγκατάστασης του σχολείου το 1990, προκύπτει πάλι η διεκδίκηση από τα γειτονικά διαμερίσματα.

            Με την παραχώρηση από τον πρόεδρο της κοινότητας Καπνοχωρίου Χατζημανώλη  Γεώργιου του οικοπέδου των τεσσάρων στρεμμάτων στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 αρχίζει να κατασκευάζεται το νέο κτίριο μέσα στο χωριό, η λειτουργία του οποίου αρχίζει την σχολική περίοδο 1993-1994.                                 

Το κτίριο περιλαμβάνει 7 αίθουσες διδασκαλίας,  εργαστήρια χημείας και  πληροφορικής, αίθουσα  διαφόρων εκδηλώσεων,  πλούσια Δανειστική Βιβλιοθήκη για των εμπλουτισμό των γνώσεων των μαθητών  δύο γραφεία για  το  διδακτικό προσωπικό. Στο Γυμνάσιο φοιτούν  μαθητές από τα διαμερίσματα της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου, εκτός του Δρεπάνου. Μετά  την  αποφοίτησή  τους  παρακολουθούν μαθήματα στα Λύκεια της Κοζάνης .

Το Γυμνάσιο στην περιοχή μετά την κατάργηση του Γυμνασίου Χαραυγής και αργότερα του Γυμνασίου Κλείτους, λόγω μετεγκατάστασης των αντίστοιχων ομώνυμων χωριών,  παρέμεινε το μοναδικό της Βαθμίδας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Δημοτική Ενότητα  Ελλησπόντου.

Χάρις στο καταρτισμένο προσωπικό (της Διεύθυνσης  και των Εκπαιδευτικών) μπόρεσε να  ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως εξελίσσονταν και εξελίσσονται, καθώς  και των προγραμμάτων   των Καινοτόμων Δράσεων ( Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ,Αγωγής Υγείας ).

  Καταξιωμένο στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας όλα αυτά τα χρόνια  δρα σαν μια κοιτίδα πολιτισμού στην περιοχή. Είναι  το φυτώριο μέσα στο οποίο καλλιεργήθηκαν και αναπτύχθηκαν  στο πέρασμα του χρόνου οι επιστήμονες, οι πολίτες οι σημερινοί αυτού του τόπου. Τους ενέπνευσαν οι δάσκαλοί τους την αγάπη για τον τόπο τους, έμειναν και έκαναν πράξη αυτά που υποσχέθηκαν για τον τόπο τους. Αυτοί   με τη σειρά τους εμπνέουν  τους σημερινούς νέους. Έτσι οι σημερινοί μαθητές συνεχίζουν στα χνάρια των πατέρων τους υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά τους . Ρίχνονται  με όρεξη στη δουλειά και κάθε χρόνο αποδεικνύουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν τα ιδανικά και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον τόπο τους οδηγώντας τον ακόμα πιο ψηλά. 

                                                                                                       

                                                                        Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα                 

                                                                       Διευθύντρια του Γυμνασίου